صفر تا صد کشت سلول و سنجش میزان پروتئین
اگر کم و بیش اهل زیست شناسی بوده و با مباحث مهم این علم آشنایی نسبی داشته باشید، خوب می دانید که کشت سلول و سنجش میزان پروتئین از داغ ترین مطالب این حوزه محسوب می شوند. شاید هم جزء آن دسته از افرادی هستید که زیاد از این اصطلاحات سر در نمی آورید، اما بدتان نمی آید که سطح اطلاعاتتان را در این زمینه بالا ببرید. اگر چنین است، باید بگوییم که خوشبختانه جای خوبی آمده اید. ما اینجاییم تا شما را با صفر تا صد کشت سلول و سنجش میزان پروتئین آشنا کنیم. این شما و این هم هر آنچه لازم است در این باره بدانید!

کشت سلول به چه معناست؟
کشت سلول که آن ور آبی ها، لاکچری ترها و اهالی آزمایشگاه های بیو از آن تحت عنوان Cell Culture یاد می کنند، یکی از مهم ترین تکنیک های زیست شناسی سلولی و مولکولی محسوب می شود. این تکنیک که بستری مناسب برای مطالعات بیوشیمی، بیولوژی، فیزیولوژی و متابولیسم سلول های وحشی و بیمار مهیا می نماید، کاربردهای بی شماری دارد.
در فرآیند کشت سلول، تعدادی سلول را از بدن یک جاندار پرسلولی جدا نموده و آن ها را به یک محیط کشت مناسب منتقل می کنند. محیطی که شباهت فراوانی به زیستگاه اولیه سلول دارد، اما مصنوعی است!
سلول هایی که در این انتقال شرکت داده می شوند، گاه به طور مستقیم از بافت جدا شده و توسط ابزارهای آنزیمی و مکانیکی تفکیک می گردند. این در حالی است که برخی از آن ها از یک رده یا سویه سلولی از پیش ایجاد شده، مشتق می شوند.

آشنایی مختصر و مفید با کاربردهای شگفت انگیز کشت سلول
شاید باورتان نشود، اما کاربردهای کشت سلول در زیست شناسی سلولی و مولکولی آنقدر گسترده اند که هر چه راجع به آن ها صحبت کنیم، حق مطلب را ادا نکرده ایم. از همین رو بر آن شده ایم که به طور مختصر، اما مفید؛ به بحث در این رابطه پرداخته و شما را با گوشه ای از کاربردهای شگفت انگیز کشت سلول در علم بیو آشنا کنیم. برای یادگیری یک مطلب مفید و کارآمد آماده اید؟!
کشت سلول؛ یک سیستم مدل عالی برای مطالعات زیست شناسی است!
کشت سلول یک سیستم مدل عالی و بی رقیب است. سیستم مدلی که برای مطالعات و بررسی های زیر نه حرف دارد و نه حریف:
- مطالعات زیست شناسی سلولی و مولکولی
- مطالعات بیوشیمی پایه
- مطالعه برهم کنش میان سلول و عوامل پدید آورنده بیماری نظیر ویروس ها و باکتری ها
- مطالعه اثر داروها و بررسی سمیت ترکیبات گوناگون
- مطالعه و بررسی روند پیری
- بررسی محرک های پیری
- …
سادگی مطالعات سرطان با کشت سلول!
یکی از اساسی ترین کاربردهای کشت سلول که موجب رواج استفاده از آن در زیست شناسی سلولی و مولکولی شده، قابلیت تمایز سلول های طبیعی و سرطانی است. چرا که هم سلول های طبیعی و هم سلول های سرطانی را می توان بدون هیچ دردسری در آزمایشگاه کشت و مورد بررسی قرار داد. شاید باورتان نشود، اما حقیقت این است که امکان سرطانی کردن سلول های طبیعی از طریق تاباندن اشعه و مجاورت با مواد شیمیایی و ویروس ها میسر می باشد. با این اوصاف می توان به بررسی علل بروز سرطان پرداخت و مکانیسم آن را مورد مطالعه قرار داد. استفاده از کشت سلول با هدف تعیین داروهای موثر به منظور از بین بردن انتخابی سلول های سرطانی از دیگر کاربردهای این تکنیک محسوب می شود.
ویروس شناسی با کشت سلول!
دانشمندانی که قصد تکثیر ویروس برای تولید واکسن را دارند، عموما به جای حیوانات از کشت سلول های آنان استفاده می نمایند. شناسایی و تفکیک ویروسها، مطالعه چرخه رشد و تکامل آن ها و نیز بررسی علل و نحوه بروز عفونت از دیگر کاربردهای کشت سلول در زمینه ویروس شناسی محسوب میشود.
کشت سلول و تست سمیت!
کشت سلول های حیوانی را به وفور در راستای مطالعه اثر داروهای جدید، لوازم آرایشی گوناگون و مواد شیمیایی مختلف بر بقا و رشد تعدادی از سلول ها علی الخصوص سلول های کبد و کلیه مورد استفاده قرار می دهند. تعیین حداکثر دوز مجاز داروهای جدید نیز از دیگر کاربردهای کشت سلول در زمینه تست سمیت می باشد.

تولید پروتئین های دستکاری شده ژنتیکی با کشت سلول!
کشت سلول حیوانی را با اهداف متعدد و متنوع بسیاری انجام می دهند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به تولید پروتئین های مهندسی ژنتیکی مهم تجاری اشاره کرد. انسولین ها، هورمون ها و آنتی بادی های مونوکلونال نمونه هایی از پرکاربردترین پروتئین های دستکاری شده ژنتیکی تولید شده از طریق کشت هستند.
ساخت بافت و اندام جایگزین از طریق کشت سلول!
شاید برایتان عجیب و غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت این است که از طریق کشت سلول حیوانی می توان به ساخت بافت و اندام های جایگزین پرداخت. برای مثال می توان پوست مصنوعی ساخت و آن را در ترمیم زیبایی بیماران مبتلا به زخم و سوختگی به کار گرفت. جالب است، نه؟!
به احتمال قریب به یقین می خواهید بپرسید یعنی امکان تولید اندام هایی همچون کبد و کلیه نیز از این طریق میسر است؟!
باید خدمتتان عرض کنیم که فعلا خیر. در حال حاضر دانشمندان مشغول مطالعه بر کشت این اندام های مصنوعی هستند تا بتوانند جهان را با تحولاتی بزرگ رو به رو سازند. با این حال آن ها می توانند با یادگیری کنترل رشد و تمایز سلول های حیوانی گامی بلند در راستای درمان انواع شرایط پزشکی بردارند.
کشت سلول و ژن درمانی!
اگرچه ممکن است باورش برایتان محال به نظر برسد، اما این یک حقیقت است که امکان ایجاد تغییرات ژنتیکی در سلول های کشت شده در آزمایشگاه فراهم می باشد. این دسته از سلول ها را پس از تغییر ژنتیکی به وفور در تکنیک ژن درمانی مورد استفاده قرار می دهند.
مشاوره و مهندسی ژنتیک از طریق کشت سلول!
مشاوره و مهندسی ژنتیک از دیگر کاربردهای مرسوم کشت سلول در آزمایشگاه های زیست شناسی هستند. در مشاوره ژنتیکی سلول های جنین را از زنان باردار استخراج نموده و ان ها را در شرایط آزمایشگاه کشت می دهند. از این سلول ها برای مطالعه و بررسی ناهنجاری های کروموزومی و تشخیص زودهنگام اختلالات جنینی استفاده می نمایند.

همه چیز درباره سنجش میزان پروتئین
سنجش میزان دقیق پروتئین برای مطالعه و بررسی پروتئین ها از جمله ضروری ترین مباحثی است که در تحقیقات گوناگون به کار گرفته می شود. روش های متعدد و متنوع بسیاری وجود دارند که از طریق آن ها می توان به تعیین کمیت پروتئین پرداخت. برخی از این روش ها نظیر اندازه گیری میزان جذب اشعه ماوراء بنفش در 280 نانومتر یا روش برادفورد جزء روش های سنتی محسوب می شوند. این در حالی است که برخی دیگر در دسته روش های جایگزین قرار گرفته و نتایج خوبی را در اختیار محققان قرار می دهند. روش لوری یکی از کاربردی ترین و دقیق ترین روش های جایگزین سنجش میزان پروتئین محسوب می شود.
آشنایی با روش لوری
روش لوری را عمدتا با هدف تعیین مقدار کمی پروتئین توتال موجود در سرم خون مورد استفاده قرار می دهند. این روش سنجش میزان پروتئین نیز درست مانند سایر روش های رنگ سنجی موجود در این زمینه، نیازمند یک منحنی استاندارد است. ترسیم این منحنی پیش از اندازه گیری پروتئین های نمونه ضروری می باشد.
اگر جویای سرعت این روش سنجش میزان پروتئین هستید، باید خدمتتان عرض کنیم که روش لوری در مقایسه با دیگر تکنیک های موجود به زمان بیشتری نیاز دارد. البته از طریق افزایش ناچیز درجه حرارت می توان این روش را تا حدودی سرعت بخشید. هرچه از دقت و حساسیت روش لوری برایتان بگوییم، کم گفته ایم. اگر به دنبال یک روش دقیق و مطمئن برای اندازه گیری میزان پروتئین می گردید، لوری را به عنوان تکنیکی بی رقیب و پیشنهادی فوق العاده از ما پذیرا باشید. به یاد داشته باشید که کلیه معرف ها و استانداردهای به کار گرفته شده در این روش نیز در قالب کیت های تجاری آماده، در اختیارتان قرار می گیرد. از این بهتر چه می خواهید؟!
